Door alle subsidies op energiebesparende maatregelen zijn zonnepanelen de laatste jaren ontzettend in populariteit gestegen (ik heb het hier over Photovoltaïsche cellen (PV cellen) welke invallend licht omzetten in stroom). Maar wat is nu eigenlijk de opbrengst van zonnepanelen en wat is de terugverdientijd?

Hoe wordt de opbrengst aangegeven?

Allereerst is het handig om de eenheden waarmee gerekend wordt te verduidelijken. De opbrengst van zonnepanelen wordt aangegeven in Wattpiek (Wp) en is de eenheid die het vermogen van zonnepanelen weergeven. Wattpiek is het piekvermogen dat bij de meest optimale zon instraling kan worden opgewekt. Dit is recht onder de zon, bij helder weer, midden op de dag. Kilowattuur (kWh) is de eenheid van elektrische energie die door de energiemaatschappijen gehanteerd wordt  om het stroomverbruik te meten. Om precies te weten wat een zonnepaneel oplevert moet je dus Wp omrekenen naar kWh.

Het omrekenen van Wp naar kWh

De jaaropbrengst van zonnepanelen onder Nederlandse weersomstandigheden is per Wattpiek 0,875 kWh (bron: Universiteit Utrecht).

De meest populaire zonnepanelen leveren per paneel 250 Wp wat omgerekend ongeveer 220 kWh aan energie per jaar betekend. Aangezien de gemiddelde prijs per kWh in Nederland ongeveer € 0,23 bedraagt, is de opbrengst van één paneel per jaar dus 220 kWh x € 0,23 = € 50,-.

Als voorbeeld: een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt ongeveer 4.500 kWh per jaar. De kosten hiervan bedragen dan € 1.035,- (4.500 kWh x € 0,23 =) per jaar. Een set van 10 panelen brengt 2.200 kWh per jaar op wat in geld uitgedrukt een besparing oplevert van € 506,- (2.200 kWh x € 0,23 ). De energielasten op elektriciteit worden hiermee gehalveerd voor deze voorbeeldsituatie. 

Terugverdientijd

De terugverdientijd is niet exact te bepalen omdat dit van vele variabele factoren afhankelijk is. Denk hierbij aan energieprijzen, aankoopkosten, eventuele subsidies, oriëntatie, hellingshoek, levensduur, benodigd type omvormer, etc).

Je mag er met de huidige generatie zonnepanelen echter van uit gaan dat de panelen tussen de 7 en 12 jaar terugverdient zijn. Met een verwachte levensduur van 25 jaar biedt het plaatsen van zonnepanelen kansen op een aardig rendement.

Disclaimer: Houdt er rekening mee dat de techniek zich snel verder ontwikkelt en dat er hard gewerkt wordt om de rendementen te verhogen. Dit artikel is geschreven in juni 2014 en voorzien van gegevens die op dat moment beschikbaar waren.